Δεν καταλαβαίνω γιατί απορούν πολλοί όταν ακούν έναν άντρα να λέει πως θέλει να κάνει οικογένεια.

Το βιολογικό καμπανάκι –όπως το ξέρουμε– δε χτυπάει μόνο στο γυναικείο φύλο, παρ’ όλο που οι γυναίκες είναι εκ των πραγμάτων πιο εξοικειωμένες με την ιδέα ενός παιδιού. Οι άντρες είναι ως επί τω πλείστον λιγότερο συναισθηματικοί, ή τουλάχιστον αυτό τον τίτλο τους αποδίδουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πατρότητα διαφέρει πολύ απ’ τη μητρότητα. Ο τρόπος που μια μητέρα αντιλαμβάνεται και περιμένει τον ερχομό ενός παιδιού είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν των αντρών. Ωστόσο, η ίδια η φύση έχει προγραμματίσει έτσι τα πράγματα ούτως ώστε η μητέρα να ζει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία αυτή. Αυτό δε σημαίνει ότι ο πατέρας απέχει.

Εμείς οι άντρες δενόμαστε πιο δύσκολα με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να αισθανθούμε ασφάλεια. Ίσως, βέβαια, αυτό οφείλεται σε λανθασμένες επιλογές ατόμων. Όπως και να ‘χει για να χτυπήσει το δικό μας καμπανάκι πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Πρέπει ουσιαστικά να νιώθουμε σίγουροι ότι ο άνθρωπος που έχουμε δίπλα μας μπορεί να στηρίξει μια οικογένεια -όπως εμείς την έχουμε στο μυαλό μας.

Σίγουρα τα στερεότυπα που έχουμε δημιουργήσει απ’ τη δική μας οικογένεια επηρεάζουν τις καταστάσεις. Δεν ψάχνουμε να βρούμε μια δεύτερη μητέρα για να κάνει τα παιδιά μας, αλλά μέσα στο μυαλό μας έχουμε ένα συγκεκριμένο πρότυπο, ένα μοντέλο, που θέλουμε να καλύψουμε. Είναι μικρές συμπεριφορές που μας κάνουν να νιώθουμε οικειότητα κι ασφάλεια. Κι αυτά τα συναισθήματα μας δίνουν τη δυνατότητα να σκεφτούμε τις προοπτικές της σχέσης μας.

Είναι σίγουρο ότι ένας άντρας –ο οποίος βέβαια ξέρει τι θέλει απ’ τη ζωή του – δύσκολα θα πει μεγάλα λόγια αν δεν τα εννοεί. Οι συναισθηματισμοί δε θα τον κάνουν να ισχυριστεί πράγματα που δε νιώθει μέσα του. Δε θα παίξει με τα δικά του συναισθήματα, ούτε θα δημιουργήσει συναισθήματα που δε βιώνει. Όταν θα βρει τον άνθρωπο που τον κάνει να αισθάνεται πληρότητα, όμως, θα τα δώσει όλα.

Δε θα φοβηθεί να πει και να κάνει όλα αυτά που μέσα στο μυαλό του φάνταζαν μακρινά. Τότε ο γάμος στο μυαλό του δε θα ταυτίζεται με τον συμβιβασμό και την έλλειψη ελευθερίας. Η προοπτική δε για οικογένεια μονάχα ευτυχία θα του προκαλεί. Οποιαδήποτε ανασφάλεια θα εξαλειφθεί μπροστά στο κάλεσμα της φύσης του να δημιουργήσει οικογένεια, να νιώσει -μαζί με το σωστό άνθρωπο αυτή τη φορά- όλα αυτά που δεν είχε καν φανταστεί ότι μπορούσε να ζήσει.

 

Τώρα –με τον άνθρωπό του– μπορεί να κάνει τα πάντα. Η ιδέα του ερχομού ενός παιδιού μοιάζει θείο δώρο εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. Δεν τον σταματά τίποτα απ’ το να κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον και να προσπαθεί να τα υλοποιήσει. Νιώθει απελευθερωμένος κι έτοιμος να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή.

Κι οι υποχωρήσεις που θα κληθεί να κάνει δεν είναι τίποτα μπροστά στην ευτυχία που του παρέχεται. Κι οι άντρες θέλουν να κάνουν οικογένεια. Έρχεται η στιγμή που έχουν στη ζωή τους έναν άνθρωπο που τους ξυπνάει τόσο έντονα αυτή την ανάγκη. Το μόνο που χρειάζονται είναι αυτόν τον άνθρωπο.

Συντάκτης: Θάνος Κουλουβάκης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Δείτε περισσότερα στην κατηγορία

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Οποιοδήποτε περιεχόμενο αναδημοσιεύουμε (κείμενα, εικόνες ή βίντεο) από το διαδίκτυο συνοδεύεται πάντοτε από ένδειξη της πηγής του και link προς αυτήν. Αν ωστόσο ως δημιουργός θίγεστε από την παρούσα χρήση, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Επισημαίνουμε ότι οι απόψεις του Montelaki.gr μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Το Montelaki.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, καθώς αυτά απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν το Montelaki.gr και τους διαχειριστές τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.