Έχετε την εντύπωση πως η φοβία του γάμου είναι προνόμιο αποκλειστικά των αντρών; Ξεχάστε ότι πιστεύατε μέχρι τώρα! Πολλές γυναίκες φαίνεται να φοβούνται τον γάμο όπως και κάποιοι άντρες, απλά παρατηρούμαι ορισμένες διαφορές στους λόγους που προκαλούν την συγκεκριμένη «φοβία». Από την μεριά των αντρών κύριοι λόγοι φαίνεται να είναι η δέσμευση και οι αυξημένες υποχρεώσεις. Αδυνατούν να αφήσουν στην άκρη την ξένοιαστη εργένικη ζωή και προτιμούν να το καθυστερούν όσο περισσότερο γίνεται. Από την άλλη οι γυναίκες αντιμετωπίζουμε ένα θέμα σωστής επιλογής συντρόφου όταν είναι να προχωρήσει η σχέση μας ένα βήμα παρακάτω. Είναι ο κατάλληλος για οικογένεια; Θα είμαστε ευτυχισμένες; Εκτός, όμως, από τους βασικούς λόγους υπάρχουν και κάποιοι που ίσως βρίσκονται κρυμμένοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας και είναι ικανοί να μας οδηγήσουν σε μία τέτοια κατάσταση. Φοβάμαι τον γάμο, αλλά δεν θέλω να μείνω και μόνη!

Με μία πρώτη ματιά θα λέγαμε πως η πλήρης ανεξαρτησία μιας γυναίκας μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει στην άποψη πως ο γάμος δεν είναι κάτι απαραίτητο. Αυτό βέβαια θα ίσχυε αν ο γάμος ήταν απλά και μόνο κάτι που θα μας προσφέρει οικονομική ασφάλεια. Το πρόβλημα, όμως, δημιουργείται όταν αισθανθούμε πως χρησιμοποιούμε διάφορες δικαιολογίες ενώ ουσιαστικά φοβόμαστε τον γάμο αφού θεωρούμε πως θα πιεστούμε μέσα σε αυτόν. Γιατί άραγε έχουμε σχηματίσει μία τέτοια άποψη; Τι συμβαίνει μέσα μας στην πραγματικότητα μέσα μας και κάνουμε πίσω ακόμα και αν πιστεύουμε πως έχουμε δίπλα μας τον άντρα της ζωής μας; Το να φοβόμαστε τον γάμο χωρίς ουσιαστικά να μας έχει δοθεί η ευκαιρία να πάρουμε μια απόφαση περί γάμου, είναι κάτι απλό και ανώδυνο. Δηλαδή να μιλάμε εκ του ασφαλούς. Όταν, όμως, πρέπει να αποφασίσουμε αν τελικά θα συνεχίσουμε με τον σύντροφό μας μπορεί πραγματικά να μας δημιουργήσει μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και δυσάρεστες συνέπειες στη σχέση μας. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους πιθανούς λόγους που μία γυναίκα μπορεί να φοβάται τον γάμο, αλλά και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στη σχέση μας.

Φοβάμαι τον γάμο – Πιθανοί λόγοι

1)Η σχέση των γονιών μας

Η σχέση που έχουν οι γονείς μας μεταξύ τους δε είναι καθόλου δύσκολο να μας επηρεάσει στην ενήλικη ζωή μας είτε θετικά είτε αρνητικά. Πιο συγκεκριμένα ίσως να φοβόμαστε τον γάμο γιατί έχουμε αντιληφθεί την κακή σχέση μεταξύ των γονιών μας και δεν θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε κι εμείς μία παρόμοια κατάσταση. Συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε πως μας έχει επηρεάσει και απλά θεωρούμε πως είναι μία καθαρά προσωπική άποψη.

2)Πόσο επηρεαζόμαστε από τις σχέσεις γύρω μας

Ένας ακόμη λόγος μπορεί να είναι όλα αυτά που ακούμε να συμβαίνουν στα ζευγάρια γύρω μας κατά καιρούς. Πολλές σχέσεις που ξεκίνησαν με όλες τις προδιαγραφές για να ζήσουν μία ευτυχισμένοι ζωή καταλήγουν σε έναν αποτυχημένο γάμο. Αναρωτιόμαστε γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά πουθενά δεν βρίσκουμε μία απάντηση που να μας φαίνεται αρκετή ώστε να απομονώσουμε το γεγονός και να μην το γενικεύσουμε. Το θέμα είναι πως γύρω μας υπάρχουν και ζευγάρια αρκετά καλά μέσα στον γάμο τους αλλά για κάποιον λόγο δεν εστιάζουμε σε αυτό. Με λίγα λόγια ακολουθούμε ασυναίσθητα το «φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά».

3)Πλήρης ανεξαρτησία

Μας αρέσει η ανεξαρτησία μας και ο πλήρης έλεγχος του εαυτού μας από εμάς τις ίδιες. Στην ιδέα πως ένας γάμος θα μας στερήσει ένα κομμάτι από αυτά, μας τρομάζει. Θεωρούμε πως δεν θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε όλες τις αλλαγές στη ζωή μας, που θα προκύψουν από έναν γάμο, που θα προκύψουν. Έχουμε παλέψει για την πλήρη ανεξαρτησία μας και πιστεύουμε πως ίσως ένας γάμος ανατρέψει τα δεδομένα μας. Ουσιαστικά όμως δεν είμαστε σε θέση να σκεφτούμε και τα θετικά που μπορεί να μας προσφέρει ένα βήμα παρακάτω με τον άνθρωπό μας!

4)Αμφιβολίες για την επιλογή συντρόφου

Ο φόβος για τον γάμο δεν είναι περίεργο να προκύψει και από τις αμφιβολίες μας για το αν τελικά έχουμε κάνει σωστή επιλογή συντρόφου. Η αλήθεια είναι πως όταν βιώνουμε απλά μία σχέση δεν δίνουμε τόση σημασία σε κάποια θέματα και συμπεριφορές που σε έναν γάμο μπορεί να φανούν καταστροφικές. Έχει αποδειχθεί πως πολλά ζευγάρια όσο βρίσκονται σε σχέση θεωρούν κάποια συμπεριφορά του συντρόφου «ιδιαίτερη» αλλά καθόλου υποφερτή μέσα στον γάμο.

5)Ανασφάλεια για το μέλλον

Θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο στα πάντα και αν γίνεται να έχουμε και τον πλήρη έλεγχο της πορείας της ζωής μας! Στην πραγματικότητα επειδή γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πορεία ενός γάμου αλλά μόνο να προσπαθήσουμε να τον στηρίξουμε, δεν θέλουμε να βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να πάει κάτι στραβά. Δηλαδή, σκεφτόμαστε περισσότερο για το μέλλον απ’ ότι είναι λογικό. Έχουμε μία ανασφάλεια που δεν μας αφήνει να κάνουμε βήματα μπροστά.

Φοβάμαι τον γάμο – Τι να κάνω

Αν πιστεύεις πως φοβάσαι τον γάμο, άσχετα που δεν έχεις βρεθεί ακόμα κοντά σε αυτόν, τότε καλό είναι να χαλαρώσεις και να δεις τα πράγματα με πιο καθαρό μυαλό. Γενικότερα οι φοβίες είναι κάτι που θέλουμε να ελέγχουμε και να απομακρύνουμε από τη ζωή μας ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας. Με το να φοβόμαστε τον γάμο και να ταραζόμαστε με την ιδέα σημαίνει πως μέσα μας δεν υπάρχει η απόλυτη ισορροπία για να διαχειριστούμε τις όποιες καταστάσεις προκύπτουν στη ζωή μας. Σας ακούγεται αρκετά τραβηγμένο; Κι όμως ο φόβος του γάμου μπορεί να μην μας επιτρέπει να κάνουμε πιο σοβαρές σχέσεις και να δενόμαστε με τον σύντροφό μας. Ουσιαστικά δεν θέλουμε να στρώσουμε μόνες μας τον δρόμο για να προκύψει, όπως αντιλαμβάνεστε μια τέτοια κατάσταση δημιουργεί ένα χάος στο μυαλό μας και κάποιες φορές ίσως καταπιέζουμε τα ίδια μας τα συναισθήματα.

Μήπως έχετε φτάσει κάποιες φορές ένα βήμα πριν τον γάμο και ανατρέψατε τα πάντα μέσα σε μία στιγμή; Η αλήθεια είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις βγήκε σε καλό η ακύρωση ενός γάμου. Το θέμα είναι οι λόγοι που μας οδηγούν εκεί. Είναι σοβαροί ή απλά φοβόμαστε τον γάμο οπότε δεν μπορούμε να ζυγίσουμε σωστά τα δεδομένα μας; Το άσχημο είναι να απομακρύνουμε έναν ιδανικό για εμάς σύντροφο, να καταπιέσουμε τα έντονα συναισθήματα που αισθανόμαστε γι’ αυτόν και να μην του επιτρέψουμε να μας κάνει ευτυχισμένες μόνο και μόνο επειδή φοβόμαστε τον γάμο. Υπάρχουν ζευγάρια που ζούνε ευτυχισμένα χωρίς να βρίσκονται μέσα σε αυτόν, αλλά είναι μία κοινή τους απόφαση. Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν η μία πλευρά τον θέλει ενώ η άλλη πλευρά είτε αδιαφορεί είτε δεν θέλει σε καμία περίπτωση. Έτσι καλό είναι να μην είμαστε κάθετες στις απόψεις, αλλά να βλέπουμε τα πράγματα με πιο ανοιχτό μυαλό. Να μάθουμε πως στη ζωή δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο! Δεν είναι κακό να αναθεωρούμε τις απόψεις αρκεί να μην λειτουργούμε τελείως παρορμητικά και βρισκόμαστε στο τέλος σε δύσκολη θέση. Μιλήστε με τον εαυτό σας και βρείτε τον παράδεισο μέσα σας. Αυτό θα κάνει να δείτε τις καταστάσεις από μία διαφορετική οπτική γωνία που ίσως μέχρι τώρα δεν γνωρίζατε πως υπάρχει. Δεν είναι κακό να μην θέλουμε να παντρευτούμε, κακό είναι να φοβόμαστε!

Δείτε περισσότερα στην κατηγορία

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Οποιοδήποτε περιεχόμενο αναδημοσιεύουμε (κείμενα, εικόνες ή βίντεο) από το διαδίκτυο συνοδεύεται πάντοτε από ένδειξη της πηγής του και link προς αυτήν. Αν ωστόσο ως δημιουργός θίγεστε από την παρούσα χρήση, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Επισημαίνουμε ότι οι απόψεις του Montelaki.gr μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Το Montelaki.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, καθώς αυτά απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν το Montelaki.gr και τους διαχειριστές τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.