Για πολλούς η Loreena McKennitt δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες καλλιτέχνιδες του ελληνικού κοινού εδώ και αρκετά χρόνια. Οι συναυλίες της αποτελούν μια εμπειρία κι ένα πραγματικό ταξίδι στους πιο όμορφους ήχους από όλο τον κόσμο.

Οι folk και ατμοσφαιρικές μελωδίες σε συνδυασμό με την μαγευτική σοπράνο φωνή της και τους ήχους διάφορων και σπάνιων παραδοσιακών μουσικών οργάνων, απογειώνουν το μουσικό αποτέλεσμα της Loreena McKennitt. Παίζει άρπα, πιάνο και ακορντεόν και είναι η ίδια συνθέτης και παραγωγός των τραγουδιών της, τα οποία κυκλοφορούν από τη δική της δισκογραφική εταιρεία Quinlan Road.

Το μουσικό της στυλ συγκαταλέγεται στο folk είδος και στις μουσικές του κόσμου, καθώς κυριολεκτικά περιέχει στοιχεία και επιρροές από κάθε μεριά της γης, εξαιρετικά εναρμονισμένα μεταξύ τους. Αυτό είναι και το σημαντικότερο στοιχείο της τεράστιας επιτυχίας της, αφού έχει καταφέρει να ενώσει στο φανατικό κοινό της ανθρώπους παγκοσμίως που προτιμούν και διαφορετικά είδη μουσικής.

Οι δίσκοι της έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι σε διάφορες χώρες του κόσμου και έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα πάνω από 16 εκατομμύρια από αυτούς. Η δεκαετία του ’90 αποτέλεσε το ζενίθ της (μέχρι τώρα) καριέρας της, με τους δίσκους «The visit», «The Mask and Mirror» και «The Book of Secrets» να κάνουν τεράστια επιτυχία. Σε αυτούς περιέχονται μεταξύ άλλων τα διαχρονικά κομμάτια «Dante’s prayer», «Marco Polo», «Tango To Evora», «La Serenissima», «The Mystic’s Dream», «The Mummer’s Dance».

Η μουσική της ακούγεται σε διάφορες σειρές και ταινίες, σε ορισμένες από τις οποίες έχει γράψει η ίδια το soundtrack. Η σειρά «Highlander», οι ταινίες «Soldier», «The Mists of Avalon», καθώς και η «Tinkerbell» του Disney είναι κάποιες από αυτές.

Η σχέση της με την Ελλάδα

Η Loreena McKennitt έχει μια άριστη σχέση με την χώρα μας, όχι μόνο λόγω της ιδιαίτερης προτίμησης που έχει δείξει το ελληνικό κοινό στη μουσική της σε σχέση με άλλους καλλιτέχνες του είδους, αλλά και λόγω της συνεργασίας της με εγχώριους καλλιτέχνες.

Η Χάρις Αλεξίου έχει διασκευάσει το «Tango To Evora» στο γνωστό «Τανγκό της Νεφέλης» και το «Marco Polo» ως «Φίλα με». Η Καλλιόπη Βέττα επίσης έχει διασκευάσει το «Νυχτερινό παζάρι στο Μαρακές» από το «Marrakesh night market».

Τόσο σε συναυλίες της, όσο και σε ηχογραφήσεις την έχουν συνοδέψει Έλληνες καλλιτέχνες και η ίδια πολλά χρόνια τώρα χρησιμοποιεί διάφορα ελληνικά παραδοσιακά όργανα στις συνθέσεις της.

Η πολυτάλαντη Καναδή καλλιτέχνης βρέθηκε τελευταία φορά στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2009 στα πλαίσια της μεγάλης της Μεσογειακής περιοδείας και λίγο αργότερα κυκλοφόρησε το live άλμπουμ «From Istanbul to Athens», που περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις και από την επίσκεψή της στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτη είναι και η φιλανθρωπική της δράση, καθώς έχει προσφέρει από τις πωλήσεις δίσκου της για την ενίσχυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των σεισμοπαθών.

Τον Μάιο της περασμένης χρονιάς κυκλοφόρησε το 10ο στούντιο άλμπουμ της με τίτλο «Lost Souls», στο οποίο έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων και με τους Έλληνες μουσικούς Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα) και Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι), καθώς και τον Χάιγκ Γιαζιτζιάν (ούτι). Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει η χώρα μας από τους προορισμούς της φετινής περιοδείας για την προώθηση αυτού του δίσκου!

Η Loreena McKennitt επιστρέφει φέτος στην Ελλάδα για μια εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 στο Θέατρο Γης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τιμές και την προπώληση εισιτηρίων αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.