Οι εργαζόμενες μητέρες αυξάνονται όλο και περισσότερο στις δυτικές χώρες.

Πολλές φορές το κίνητρο των γυναικών να εργαστούν είναι η ανάγκη για δημιουργική απασχόληση. Η πλειοψηφία, όμως, των γυναικών δηλώνουν ότι δουλεύουν για οικονομικούς λόγους. Χαρακτηριστικό είναι ότι 8 στις 10 γυναίκες υποστηρίζουν ότι θα εγκατέλειπαν τη δουλειά τους, αν μπορούσαν να το κάνουν. Μακροπρόθεσμα όμως, ανακαλύπτουν απροσδόκητα αποτελέσματα μέσω της εργασίας τους.

Οι περισσότερες γυναίκες ανακαλύπτουν μια καινούρια ταυτότητα και μεγαλύτερη συμμετοχή στην κοινωνία. Αντιμετωπίζουν την εργασία ως διαφυγή από τις δουλειές του σπιτιού και τους βοηθάει να ευχαριστιούνται περισσότερο τον χρόνο που μοιράζονται με τα παιδιά τους. Κυρίως, όμως, νιώθουν περήφανες για την ανεξαρτησία τους.

Είναι σημαντικό ότι, αν και έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται, παράλληλα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ανδρών που συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού. Οι μητέρες, εκτός από τις ευθύνες της δουλειάς, έχουν και την ευθύνη της διεκπεραίωσης των δουλειών του σπιτιού.

Καλούνται, λοιπόν, να ανταποκριθούν σε πολλούς ρόλους και μάλιστα όσο καλύτερα μπορούν. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημερινή γυναίκα έχει χάσει την κοινωνική της ταυτότητα και κυρίως τη χαρακτηρίζει μια αβεβαιότητα για το τι σημαίνει«καλή σύζυγος» ή «καλή μητέρα». Η σύγχρονη γυναίκα ζει ένα διαρκές δίλημμα για το ποιες είναι οι προτεραιότητες και για το τι είναι αυτό που καλείται να κάνει πιο σωστά.

Οι γυναίκες που προσπαθούν να πετύχουν σε όλα, συνήθως αισθάνονται ανεπαρκείς, αφού αυτό που προσπαθούν να πετύχουν είναι ουτοπικό.

Νιώθουν ότι δε θα τα καταφέρουν όσο καλά θα ήθελαν, ούτε ως μητέρες αλλά ούτε και ως εργαζόμενες. Στην πλειοψηφία τους, ακόμα και αυτές φαίνεται να τα καταφέρνουν, κάνουν ένα κομμάτι του εαυτού τους, καθώς η ζωή τους μοιάζει με μια συνεχή προσπάθεια.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν έντονο άγχος, αλλά και αισθήματα ενοχών που απουσιάζουν πολλές ώρες από τα παιδιά τους. Πολλές επίσης δηλώνουν πως νιώθουν ανεπαρκείς, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν το ίδιο καλά στους πολλαπλούς ρόλους. Συχνά δηλώνουν ότι είναι έντονα κουρασμένες και ξεσπούν σε νεύρα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Το αποτέλεσμα είναι να κορυφώνονται τα αισθήματα ενοχής, που συνήθως προϋπάρχουν.

Έρευνες δείχνουν ότι η σεξουαλική ζωή των εργαζόμενων μητέρων επηρεάζεται αρνητικά σε σημαντικό βαθμό από την έντονη σωματική και πνευματική κούραση.

Πολλές μητέρες παραπονιούνται διαρκώς στο σύζυγο τους ότι δε βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού και αυτό τις κάνει να νιώθουν οργή εναντίον τους, ακόμα και αν δεν το δείχνουν. Έτσι, αισθάνονται μόνες, αβοήθητες και τις περισσότερες φορές θυμώνουν μαζί τους.

Πολλές φορές, οι άνδρες αντιδρούν στο να εργαστεί η γυναίκα, καθώς τα πρότυπα τους είναι διαφορετικά σε σχέση με το μητρικό τους πρότυπο και έτσι οι ίδιοι νιώθουν ότι κλονίζεται η ταυτότητα τους, αλλά και ο συζυγικός και πατρικός ρόλος.

Άλλοι μπορεί να νιώθουν ανεπαρκείς από τη στιγμή που η γυναίκα τους μοιάζει να τα καταφέρνει μόνη της και φαίνεται να μην τους χρειάζεται. Αυτό που μπορεί να βλάψει το ζευγάρι σε κάθε περίπτωση δεν είναι η επιλογή της γυναίκας να εργαστεί, αλλά ο λάθος χειρισμός της κατάστασης και από τις δυο πλευρές.