Το Open Village επιδιώκει την τοπική ανάπτυξη της περιοχής και την ανάδειξη των τοπικών παραδόσεων του υπέροχου ορεινού παραδοσιακού οικισμού του Αγίου Λαυρεντίου.

Η ιδέα αποτελεί πρωτοβουλία των κατοίκων και των τοπικών αρχών του χωριού
και στόχο έχει την προβολή του χωριού μέσα από εκδηλώσεις που συνδυάζουν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ιστορία του.

Η κεντρική δράση του Open Village λαμβάνει χώρα ένα Σαββατοκύριακο μέσα στο έτος και περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια του χωριού. Τόσο οι ένοικοι όσο και εθελοντές, παρουσιάζουν στο κοινό ένα πανόραμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που εναρμονίζεται με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον.

Εκτός από τις ξεναγήσεις, το διήμερο των εκδηλώσεων υποστηρίζεται από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, video, γαστρονομία, διαλέξεις, ημερίδες, παραδοσιακή μουσική, κ.α.

Τώρα, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να πρωταγωνιστήσουν σε μια μοναδική εμπειρία στα πλαίσια του Open Village!

Έχει δημιουργηθεί και εγκριθεί, ειδικά για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένας ιδιαίτερος πολιτιστικός περίπατος που συνοδεύεται από ξενάγηση. Μέσα από αυτή την διαδικασία και με τη χρήση του κατάλληλου εποπτικού υλικού (χάρτες, φωτογραφίες), οι μαθητές θα εστιαστούν στην έννοια της παράδοσης.

Αυτό θα επιτευχθεί με διαδικασίες που θα τα βοηθήσουν να εξοικειωθούν με την τοπογραφία και την εμπειρική αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων που δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης των παραδοσιακών οικισμών.

Έτσι, μέσα από ένα πλαίσιο συζήτησης για την οικονομία της περιοχής και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου, θα μπορέσουν να κατανοήσουν την αρχιτεκτονική και πολεοδομική οργάνωση του χωριού, την καθημερινότητα, την οικονομική και κοινωνική ζωή και την εξέλιξή του σε βάθος χρόνου.

Η συζήτηση αυτή θα επικεντρωθεί στην προσωπική έκφραση των παιδιών και στα συναισθήματα που αναπτύσσονται κατά την επίσκεψη, τα σημεία που θεωρούν ενδιαφέροντα και τους λόγους που πιστεύουν ότι καθιστούν σημαντική την προστασία αυτής της κληρονομιάς.

Η δράση κλείνει με μία δημιουργική δραστηριότητα, κατά την οποία οι μαθητές θα γίνουν οι ίδιοι φωτογράφοι και θα επιλέξουν τις όψεις του χωριού που θεωρούν σημαντικές μετά από όλα όσα έμαθαν από τον περίπατο. Αφού επεξεργαστούν τις φωτογραφίες τους στη σχολική τάξη, θα έχουν τη δυνατότητα να τις στείλουν μαζί με λεζάντες στο Open Village, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους συμμετέχοντας ενεργά στον πολιτιστικό διάλογο.

Μια πραγματικά πολύ όμορφη σκέψη που αξίζει οι εκπαιδευτικοί να εκμεταλλευτούν.

Άλλωστε, τα παιδιά δεν λένε ποτέ όχι σε μια εκδρομή, πόσο μάλλον όταν αυτή συνδυάζεται με δράσεις δημιουργικές και ενδιαφέρουσες!

Για περαιτέρω διευκρινίσεις και δηλώσεις συμμετοχής για τον πολιτιστικό περίπατο:
Ασημένια Σαράφη – asimenias@hotmail.com

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Open Village,
επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του: www.openvillage.gr
ή την σελίδα του στο Facebook