Στην ηλεκτρονική έκδοση της η βρετανική εφημερίδα The Guardian παρουσίασε μια λίστα με τα 10 καλύτερα χειμερινά ποτά στον κόσμο, τα πιο ιδανικά αλκοολούχα ροφήματα για να μας ζεστάνουν τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Ανάμεσα στις βόρειες και σκανδιναβικές χώρες, που κατέχουν τις περισσότερες θέσεις της λίστας, έχει εξασφαλίσει επάξια μια θέση και το ελληνικό ρακόμελο. Ας δούμε πιο αναλυτικά ποιά είναι τα προτεινόμενα ποτά του χειμώνα που ξεχώρισαν.

Chacha (Γεωργία)

Ντόπιο λικέρ από στέμφυλο, που φτιάχνεται σε πολλά χωριά της Γεωργίας και πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά του σε αλκοόλ (65% το χειροποίητο), πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει και θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις, όπως η δυσπεψία, ο στομαχόπονος, ακόμα και η ακμή, αν εφαρμοστεί εξωτερικά στο πρόσωπο.

Grzane Piwo (Πολωνία) 

Ένα από τα ποτά που προτιμούν ιδιαίτερα οι Πολωνοί για την κρύα χειμερινή περίοδο είναι το Grzane Piwo,το οποίο είναι μπύρα που σερβίρεται αρκετά ζεστή με κανέλλα, μέλι, λεμόνι, γαρίφαλο και κάποιες φορές και πορτοκάλι.

Gløgg (Δανία)

Οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης επιλέγουν συχνά να ολοκληρώσουν τις χριστουγεννιάτικες βόλτες τους στην πόλη με ένα ποτήρι gløgg, ζεστό κόκκινο κρασί με μπαχαρικά και μυρωδικά. Παραδοσιακά περιέχει γαρίφαλο, κανέλλα, αμύγδαλο και σταφίδες.

Mumma (Σουηδία)

Πρόκειται για ένα κοκτέιλ μαύρης μπύρας με κρασί σέρι ή πόρτο και μπαχαρικά ή κάποιο αναψυκτικό. Στη Σουηδία είναι ένα ποτό παραδοσιακά συνδεδεμένο με τις γιορτές των Χριστουγέννων και δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια.

Jägertee (Αυστρία)

Το συγκεκριμένο αλκοολούχο ρόφημα πίνεται ζεστό και αποτελεί δημοφιλή επιλογή των Αυστριακών ιδιαίτερα πριν από το σκι στις Άλπεις. Πρόκειται για μια μίξη μαύρου τσαγιού με ρούμι, συνήθως το τοπικό γνωστό ρούμι Stroh. Πολλοί το φτιάχνουν και μόνοι τους στο σπίτι.

Ρακόμελο (Ελλάδα)

Αγαπημένο εγχώριο ποτό με καταγωγή από την Κρήτη, που φτιάχνεται με τσικουδιά ή τσίπουρο και μέλι, και εμπλουτίζεται με διάφορα μπαχαρικά, κανέλλα, γαρίφαλο, κάρδαμο και άλλα βότανα. Σερβίρεται σε σφηνοπότηρο.

Cola de mono (Χιλή)

Παραδοσιακό ρόφημα της Χιλής, που συνηθίζεται να σερβίρεται την περίοδο των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά. Το ονομά του σε μετάφραση σημαίνει «η ουρά την μαϊμούς». Αποτελείται από καφέ, γάλα, βανίλια, κανέλλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και συνήθως το τοπικό λικέρ pisco.

Hirezake (Ιαπωνία)

Ίσως το πιο περίεργο ρόφημα της λίστας, το Hirezake είναι το γνωστό ιαπωνικό σάκε, που σερβίρεται πολύ ζεστό μαζί με ένα καψαλισμένο πτερύγιο ψαριού, συνήθως από ψάρι-φούσκα (fugu).

Jólaglögg (Ισλανδία)

Εμπνευσμένη από το σκανδιναβικό gløgg, που αναφέραμε και πιο πάνω, η εκδοχή της Ισλανδίας για το ζεστό κρασί είναι το Jólaglögg. Οι συνταγές για το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο ρόφημα των Ιρλανδών ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή, συνήθως όμως περιλαμβάνει τα ποτά Brennivin ή Aquavit και επίσης μύρτιλο, κύμινο ή γλυκόριζα.

Mulled cider (Αγγλία)

Ο ζεστός μηλίτης συνδέεται με μια παλιά παράδοση στην Αγγλία, σύμφωνα με την οποία κάποιοι πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα δίνοντας ευχές και προσφέροντας ένα ποτήρι μηλίτη με μπαχαρικά, για να πάνε καλά οι σοδειές την επόμενη χρονιά. Πλέον είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα της εορταστικής περιόδου και σερβίρεται σε ποικιλία μαγαζιών της Αγγλίας.