Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή παραδοσιακά, φτιάχνω μελομακάρονα. Όχι τόσο για την παράδοση όσο γιατί θεωρώ τα μελομακάρονα το highlight των Χριστουγέννων.

Αν δεν φας μελομακάρονα δεν είναι Χριστούγεννα!

Όμως, ως γνωστή ανίδεη σε ό,τι έχει σχέση με τη ζαχαροπλαστική, κάθε χρόνο τα μελομακάρονα μου είναι μικρές αποτυχίες που καταναλώνω μόνη μου (για παρηγοριά) και που όσοι τους κερνάω τα τρώνε με έκφραση Κωνσταντίνου Κατακουζηνού που τον κέρασε η Ματίνα Μανταρινάκη! Εκτός από φέτος!

Φέτος έκανα τα τέλεια μελομακάρονα και αφού τα κατάφερα, θα ζητωκραυγάσω και θα σου δώσω τη συνταγή.

Η συνταγή είναι του Άκη, τι εννοείς ποιού Άκη; Ένας είναι ο Άκης Πετρετζίκης, που από τότε που ξεκίνησε την καριέρα του έχει σώσει πολλές κουζίνες. Ευχαριστούμε Άκη.

Ο Άκης στην συνταγή αναφέρει:

  • Χρόνος εκτέλεσης: 15 λεπτά (εγώ ως ανίδεη έκανα λίγο παραπάνω)
  • Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
  • Μερίδες: 80 (γελάω φίλε Άκη, εδώ υποτίθεται ότι η μερίδα είναι ένα, ξαναλέω ΕΝΑ μελομακάρονο! Γελάω!)
  • Βαθμός δυσκολίας: 2
Συστατικά:

⇒ Για το σιρόπι:

  • 500γρ νερό
  • 800γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150γρ μέλι
  • 3 στικ κανέλας
  • 3 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

⇒ Υλικά-μείγμα 1:

  • 400γρ χυμό πορτοκαλιού
  • 400γρ σπορέλαιο
  • 180γρ ελαιόλαδο
  • 50γρ άχνη ζάχαρη
  • ½ κγ γαρύφαλο τριμμένο
  • 2-3 κγ κανέλα τριμμένη
  • ¼ κγ μοσχοκάρυδο
  • 1 κγ σόδα
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

⇒ Υλικά-μείγμα 2:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200γρ σιμιγδάλι ψιλό

⇒ Για το σερβίρισμα:

  • Μέλι
  • Καρύδια
Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι , εκτός από το μέλι, να βράσουν (το σιρόπι πρεπει να το φτιάξουμε 3-4 ώρες πριν τα μελομακάρονα, ώστε να είναι κρύο όταν βγουν τα μελομακάρονα από τον φούρνο)
  • Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2,
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια για πολύ λίγο (το πολύ 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4εκ διάμετρο, 30γρ το ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα
  • Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Τα σουρώνουμε και πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Bonus Tip: Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά τα μελομακάρονα!
Ηθικό δίδαγμα: Μην δουλεύετε πολύ κανέναν, γιατί θα του βγει το λάδι!

Εδώ να πω κάτι.
Άκη αν με διαβάζεις, που σίγουρα με διαβάζεις #not μου έσωσες τα φετινά Χριστούγεννα. Ευχαριστώ.

Καλή επιτυχία σε όλους.