Τα περισσότερα καλλυντικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, περιέχουν αρκετές χημικές ουσίες. Η Φορμαλδεΰδη είναι μια από αυτές.

Γιατί σας την αναφέρω;

Θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη χημική ουσία και έχει γίνει μεγάλο θέμα γύρω από την ύπαρξη της σε προϊόντα καλλυντικής χρήσης.

Μήπως θέλετε τώρα να μάθετε λίγα πράγματα παραπάνω;

Η Φορμαλδεΰδη είναι ένα άχρωμο, εύφλεκτο αέριο που χρησιμοποιείται, εκτός από την παραγωγή καλλυντικών, στην παραγωγή λιπάσματος, χαρτιού και άλλων προϊόντων. Χρησιμοποιείται συνήθως σε υγρή μορφή (φορμόλη) και ο σκοπός της είναι να κρατάει μακριά τα βακτήρια από το υλικό που περιέχει η συσκευασία.

Αναρωτιέστε σε ποια προϊόντα χρησιμοποιείται;

Σε προϊόντα ονυχοπλαστικής, κομμωτικής, αισθητικής, προσωπικής φροντίδας και υγιεινής. Με άλλα λόγια σχεδόν σε όλα! Σύμφωνα με έρευνες, το 20% των προϊόντων στην αγορά περιέχουν Φορμαλδεΰδη.

Πώς μπορεί να μας βλάψει;

Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, ενόχληση στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό. Όμως δεν είναι αυτό το ανησυχητικό, καθώς οι περισσότερες χημικές ουσίες μπορούν να το κάνουν αυτό. Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπάει από το γεγονός ότι η Φορμαλδεΰδη είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα! Η χρήση μεγάλης ποσότητας ή η μακροχρόνια χρήση μπορεί, σε συνδυασμό με άλλες συνθήκες, να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου.

Τι να προσέξουμε ώστε να είμαστε ασφαλείς;

Οι ειδικοί προτείνουν να μην χρησιμοποιείτε καθόλου προϊόντα σε μορφή σπρέι και επιμένουν να μην γίνεται καθόλου χρήση των καλλυντικών που έχουν δείκτη Φορμαλδεΰδης άνω του 0,2%.

Μπορώ να εντοπίσω ποιο προϊόν έχει Φορμαλδεΰδη;

Είναι πολύ δύσκολο να σιγουρευτείτε αν υπάρχει αυτή η ουσία στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Μπορεί να απαιτείται από την νομοθεσία να αναγράφονται στις συσκευασίες η λίστα των ουσιών που περιέχονται στα προϊόντα, όμως η Φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται σε διαφορετικές μορφές κι αυτό μπορεί να σας μπερδέψει. Η καλύτερη λύση είναι να στραφείτε σε πιο φυσικά προϊόντα ή να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.