Με αφορμή την δράση “Απολαμβάνω & Στηρίζω” στην οποία το montelaki.gr είναι υποστηρικτής, είχαμε την χαρά να έρθουμε σε επαφή και επικοινωνία με τους Οργανισμούς που θα ενισχυθούν από αυτήν. Έτσι, σας παραθέτουμε μερικές σημαντικές πληροφορίες που θα ήταν καλό να γνωρίζετε για τους Οργανισμούς ώστε να αντιληφθείτε το μέγεθος της συνεισφοράς σας σε αυτή την δράση.

Σε αυτό το άρθρο μας θα σας μιλήσουμε για το Ορφανοτροφείο Βόλου.

Το Ορφανοτροφείο Βόλου αποτελείται από το σωματείο της Φιλοπτώχου Αδερφότητος Βόλου που ιδρύθηκε το 1894, σε μια περίοδο ‘όπου ο εθελοντισμός δεν υπήρχε ακόμα ως δράση στην πόλη του Βόλου.

Σκοπός του σωματείου είναι η παροχή οποιασδήποτε μορφής βοήθεια προς το ίδρυμα για την επίτευξη του κοινωνικού έργου που επιτελεί ως προς την περίθαλψη, την μόρφωση και την επαγγελματική εκπαίδευση των παιδιών.

Το σωματείο αποτελείται από 9 μέλη, από τα οποία τα τρία αποτελούν το Δ.Σ. του μαζί με δύο μέλη που ορίζει ο Δήμος Βόλου, καθ΄ότι είναι υπό την εποπτεία του. Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι και σήμερα, Πρόεδρος του Σωματείου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Βόλου είναι η κα Κλεοπάτρα Γεωργακλή και του Ορφανοτροφείου Βόλου ο κος Κωνσταντίνος Θεοδώρου.

Τα παιδιά φιλοξενούνται στο ίδρυμα κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης και επέμβασης της πρόνοιας όπου πιστοποιείται ότι το περιβάλλον δεν είναι σε θέση  να τα επιμεληθεί, λόγω ακαταλληλότητας των γονέων ή ορφάνια από έναν ή και δύο γονείς. Έτσι, από την ημέρα που έρχονται στην αγκαλιά του ιδρύματος , τα φροντίζει ως την ενηλικίωσή τους και δίνει μεγάλη προσοχή στην αποκατάστασή τους κατά την αποϊδρυματοποίησή τους.

Στο ζεστό και γεμάτο αγάπη περιβάλλον, παρέχεται ιατρική παρακολούθηση, ψυχοκοινωνική στήριξη, δημιουργική απασχόληση και υποστήριξη κατά την φοίτηση των παιδιών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια γλωσσών, εργαστήρια μουσικοπαιδείας, αθλητικές προπονήσεις κλπ.

Το πρωινό ξύπνημα ξεκινά από τις 7:00, ακολουθεί το πρωινό γεύμα και με την πιο γλυκιά καλημέρα τα παιδιά αναχωρούν για το σχολείο. Με τη λήξη του σχολικού προγράμματος, τα παιδιά επιστρέφουν και γευματίζουν ανά ομαδούλες, παρουσία της παιδαγωγού ή της κοινωνικής λειτουργού και των επιμελητριών, γίνεται ομαδική κουβέντα όπου συζητείται η εξέλιξη της ημέρας, όλα όσα έγιναν κι όσα είναι να γίνουν. Ακολουθεί ξεκούραση, διάβασμα και δραστηριότητες, ανάλογα με το πρόγραμμα του κάθε παιδιού. Αφού τελειώσουν με τις δραστηριότητες τους, τα παιδιά συγκεντρώνονται για να απολαύσουν όλα μαζί το δείπνο και μετά πηγαίνουν για ύπνο.

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου, που οργανώνει και επιμελείται η παιδαγωγός του ιδρύματος, περιλαμβάνει κοινωνικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις εντός κι εκτός πόλης, όπως εκδρομές, γεύματα, εκπαιδευτικές επισκέψεις, συναυλίες, κ.α.

Αυτή τη στιγμή το ίδρυμα φροντίζει 21 παιδιά, από 6 ετών ως και 20, όμως υπάρχουν ακόμα σε αναμονή αρκετές  αιτήσεις.

⇒ Τα σημεία αναφοράς του ιδρύματος είναι:

  • Η δημιουργία περιβάλλοντος όπου τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή και ήρεμα.
  • Η αναγνώριση της προσφοράς του εθελοντικού σωματείου της Φιλοπτώχου στα φιλοξενούμενα παιδιά.
  • Η μεγάλη στήριξη του Δήμου Βόλου, υπό την αιγίδα του οποίου διοργανώνονται πολλές δράσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών αλλά και την οικονομική ενίσχυσή του.
  • Οι καθημερινές δωρεές των πολιτών, σε υλικά και άυλα αγαθά.

Η κρίση στην οικονομική κατάσταση της χώρας, έχει επηρεάσει σημαντικά και την κατάσταση του ιδρύματος. Ο χρηματικές δωρεές είναι ελάχιστες έως μηδενικές, οι πάγιες ανάγκες είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν και επιπλέον υπάρχει αδυναμία αύξησης του εργατικού δυναμικού ώστε να καταστεί εφικτή η φιλοξενία των παιδιών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Αυτό που επίσης έχει φέρει σε δύσκολη θέση το Ορφανοτροφείο Βόλου, είναι ότι από το 2014 δεν έχει πιστοποίηση και άρα δεν μπορεί να εισπράξει κρατικές επιχορηγήσεις από την πολιτεία. Για να αποκτηθεί πιστοποίηση χρειάζεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, οι οποίες όμως καταγράφουν οφειλές στο ΙΚΑ ύψους 210.000 ευρώ, στο Δημόσιο (ΕΝΦΙΑ) 120.000 ευρώ, όπως και οφειλές μισθοδοσίας προηγούμενων ετών, 50.000 ευρώ. Επομένως, η παρούσα κατάσταση δεν επιτρέπει την έγκριση της πιστοποίησης…

Το ίδρυμα διαθέτει κάποια ακίνητα τα οποία νοικιάζει σε πολύ χαμηλή τιμή, καθ΄ότι είναι παλιά ακίνητα που δεν έχουν ανακαινισθεί. Όμως, ο φόρος ακίνητης περιουσίας και ο ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει, αφήνουν στο ταμείο του ένα ποσό που μπορεί να καλύψει μόνο την μισή μισθοδοσία του προσωπικού.

Το γεγονός ότι η πόλη, και γενικότερα η Θεσσαλία, έχει αγκαλιάσει το ίδρυμα με αγάπη και προσφέρει τρόφιμα, ένδυση, βιβλία, δωρεάν μαθησιακή εκπαίδευση (φροντιστήρια, μουσική, άθληση κλπ), δημιουργεί κλίμα ελπίδας και χαράς για το μέλλον των παιδιών. Η εθελοντική προσφορά των πολιτών, του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μεγάλων εργοστασίων, διάφορων φορέων και καταστημάτων, δίνει ηχηρό παρόν σε κάθε κάλεσμα και ενισχύει το έργο του ιδρύματος, το οποίο προσπαθεί υπό αντίξοες συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία του.

Το ίδρυμα είναι ένα κομμάτι της ευρύτερης κοινωνίας που ζούμε. Είναι χώρος αγκαλιάς, προστασίας, στοργής, φροντίδας, αγάπης και στήριξης για τα παιδιά που στερούνται την μητρική αγκαλιά, χωρίς να το έχουν επιλέξει. ! Ελπίζουμε στη συνεχή στήριξή σας!

Οι μελλοντικοί στόχοι του ιδρύματος είναι:

  • Η αποπληρωμή των οφειλών
  • Η απόκτηση πιστοποίησης
  • Η εξέλιξη της δομής του ιδρύματος σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα

 

Πρωτοβουλίες όπως η δράση «Απολαμβάνω και Στηρίζω» θεωρούνται σημαντικές για την διάδοση του ρόλου του ιδρύματος στην τοπική κοινωνία. Με τέτοιες δράσεις, όπου οι πολίτες γίνονται συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στο έργο του, αποδεικνύεται ότι πάντα είναι εφικτή η θετική συμβολή όλων μας στα όνειρα του Ορφανοτροφείου Βόλου.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη και την ανιδιοτελή σας αγάπη προς τα παιδιά του ιδρύματός μας! Ελάτε να μας γνωρίσετε, οι πόρτες του σπιτιού μας είναι ΠΑΝΤΑ ανοιχτές! Σας περιμένουμε!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος: www.orfanotrofeio-volou.gr 
ή την σελίδα του στο Facebook: www.facebook.com/orfanotrofeio.volou.ds/