Με την καθιέρωση αυτής της ημέρας, υπογραμμίζεται ο πολύ σημαντικός ρόλος της φιλοσοφίας στην ζωή μας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, ως ένας δρόμος για την ανάπτυξη της κριτικής και ανεξάρτητης σκέψης.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους δρούμε, ποιον ωφελούμε με τις πράξεις μας, όπως και τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε.

Η αξία της φιλοσοφίας για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης κάθε ατόμου και πολιτισμού είναι πολύ μεγάλη, αφού μας βοηθά να αναζητήσουμε την αλήθεια, να έρθουμε πιο κοντά στη πηγή και την βαθύτερη αιτία των καταστάσεων, δίνοντας κάθε φορά ακόμα ένα καινούριο νόημα. Μας βοηθά να μπούμε σε διαδικασία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης υιοθετώντας τις ουσιαστικές αξίες του ανθρώπου και του κόσμου.

Είναι η προσωπική κοσμοθεωρία που βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν, να συντονιστούν με τον κόσμο, να αποδεχθούν την ταυτότητά τους και να αγωνιστούν για όσα θέλουν να είναι, μέσα από μια πνευματική διαδικασία αναζήτησης της γνώσης, της ατομικής ενεργοποίησης και της συλλογικής συνείδησης.

Η φιλοσοφία δεν κατακτιέται μόνο με θεωρητικές αναλύσεις, μελέτες και διάβασμα, αλλά μέσα από την καθημερινή πρακτική άσκηση, μαθαίνοντας να ζούμε κάθε στιγμή της ζωής. Είναι η αξιοποίηση της εμπειρίας η οποία έρχεται με την αποκόμιση θετικών δεδομένων, ακόμα και υπό αντιξοότητες.

Η φιλοσοφία είναι τρόπος ζωής.