Η κατανάλωση αναψυκτικών στη χώρα μας είναι αρκετά διαδεδομένη. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών, οι Έλληνες το καταναλώνουν περίπου 515.000.000 λίτρα αναψυκτικών τον χρόνο. Μάλιστα, κατά τους θερινούς μήνες, η ζήτηση παρουσιάζει αύξηση εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών ενώ οι λέξεις δίψα, απόλαυση και γεύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κατανάλωση αναψυκτικών.

Είναι, όμως, όλα τα αναψυκτικά ίδια; Σε ποια πρέπει να δείχνουμε προτίμηση;

Όταν μιλάμε για αναψυκτικά, συνήθως δίνουμε έμφαση στην περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και πρόσθετα, ενώ σπάνια εξετάζουμε την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους, παρόλο που είναι το βασικότερο συστατικό της σύνθεσής τους (σε ποσοστό 80%).

Όπως συμβαίνει στα εμφιαλωμένα νερά, έτσι και στα αναψυκτικά, το νερό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τους έχει άμεση σχέση με την ποιότητα και τη γεύση τους.

Υπάρχουν 3 κατηγορίες αναγνωρισμένου νερού σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: α) το επιτραπέζιο νερό, β) το νερό πηγής και γ) το φυσικό μεταλλικό νερό.

  • Το επιτραπέζιο νερό είναι δυνατόν να έχει οποιαδήποτε προέλευση, ακόμη και επιφανειακή (γεώτρηση, ποτάμι, λίμνη ακόμη και αφαλατωμένο νερό θάλασσας), και η χημική σύστασή του είναι αυτή του κοινού πόσιμου νερού.
  • Το νερό πηγής έχει υπόγεια προέλευση, δεν επιτρέπεται να υποστεί καμία επεξεργασία, αλλά η χημική του σύσταση είναι αυτή του πόσιμου νερού. Δεν έχει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ιδιαίτερη σύστασή του φυσικού μεταλλικού νερού.
  • Το φυσικό μεταλλικό νερό, αντιθέτως, πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από πηγή υπόγειων υδάτων, η οποία προστατεύεται από κάθε είδους χημική και μικροβιολογική ρύπανση. Πέραν της υπόγειας προέλευσής του, το βασικό πλεονέκτημα του φυσικού μεταλλικού νερού, είναι η ιδιαίτερη σύστασή του σε μεταλλικά στοιχεία πχ. Μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο. Δεν επιτρέπεται να υποστεί καμία επεξεργασία για τη μεταβολή της χημικής και μικροβιολογικής του σύνθεσης. Η ετικέτα του παρέχει πληροφορίες για ιδιαίτερη σύστασή του σε ανόργανα συστατικά.

Έτσι λοιπόν, οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση των αναψυκτικών για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιείται αποκλειστικά φυσικό μεταλλικό νερό. Έτσι, εκτός από τέρψη και τόνωση, προσφέρουν ακόμα περισσότερα συμβάλλοντας στην υγεία του καταναλωτή.

*Λάτρης των τεχνών και των γραμμάτων. * Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία σε μαθητικό διαγωνισμό & δραστηριοποιήθηκε ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. / Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης, με συμμετοχές σε πολλά δια ζώσης και διαδικτυακά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος. / Εργαζόμενο κορίτσι, με εμπειρία σε διάφορες θέσεις. / Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; - Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς