Η Dia De Los Muertos ή αλλιώς Ημέρα των Νεκρών είναι η δημοφιλέστερη παραδοσιακή γιορτή του Μεξικού, που έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο και πλέον έχει διαδοθεί και υιοθετηθεί σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου.

Το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, την ώρα που οι Βρετανοί γιορτάζουν το Halloween, οι Μεξικανοί ξεκινούν τις προετοιμασίες για την Ημέρα των Νεκρών, όταν, σύμφωνα με την παράδοση, ανοίγουν οι πύλες για να επιστρέψουν για λίγο οι νεκροί μεταξύ των ζωντανών. Η 1η Νοεμβρίου είναι για τα παιδιά και τα βρέφη που έχουν φύγει (Ημέρα των Αθώων ή των Αγγέλων) και η 2α Νοεμβρίου για τους ενήλικες νεκρούς.

Οι ζωντανοί συγγενείς θυμούνται και τιμούν τους νεκρούς τους φτιάχνοντας βωμούς με προσφορές (ofrendas), οι οποίες είναι φαγητά, γλυκά, λουλούδια ή και αγαπημένα αντικείμενα των αποθανόντων.

Χαρακτηριστικά της ημέρας είναι τα «Calaveras», ζαχαρωτά ομοιώματα κρανίου, φέρετρου ή σκελετού, το περίφημο «ψωμί των νεκρών», πασπαλισμένο με κόκκινη ζάχαρη που συμβολίζει το αίμα, τα μεθυστικά ιδιαίτερα ποτά, καθώς και τα πορτοκαλί «λουλούδια του θανάτου».

Για τους Μεξικανούς η Ημέρα των Νεκρών είναι αργία, γίνονται παρελάσεις με χορούς και τραγούδια και οι χιλιάδες παρευρισκόμενοι μεταμφιέζονται χαρακτηριστικά φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και με μάσκες ή βάψιμο νεκροκεφαλής. Επικρατούν τα έντονα χρώματα και τα λουλούδια, αφού αυτό το ίσως μακάβριο για κάποιους έθιμο, για τους Μεξικανούς αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση. Πρόκειται ουσιαστικά για μια γιορτή για την ζωή, στην οποία δεν υπάρχει θρήνος, αλλά οι ζωντανοί δείχνουν την αγάπη τους σε αυτούς που έχουν φύγει.

Σιγά σιγά το εν λόγω μεξικάνικο έθιμο δίνει έμπνευση για θεματικά event και στη χώρα μας, όπως αυτό που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο «Αχίλλειο» στις 20:00. Η Adelina Jimenez με την ομάδα της και με τη συμμέτοχη και των μαθητών του πολιτιστικού προγράμματος «Ισπανική γλώσσα και Πολιτισμός» του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων του Διαύλου καλούν μικρούς και μεγάλους να πάρουμε μια γεύση της ξεχωριστής Ημέρας των Νεκρών.

Θα προβληθεί η σχετική παιδική ταινία «Coco», ενώ θα υπάρχουν και παραδοσιακά μεξικάνικα εδέσματα, που οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν να απολαύσουν με την μουσική παρέα του Κωνσταντίνου Κολέτσιου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Επίσης το αγαπημένο Chaplin Coffee & Good Spirits στην Κονταράτου έχει ετοιμάσει για εσάς 3 ιδιαίτερα παραδοσιακά cocktails για σήμερα, 1η Νοεμβρίου, που θα συνοδεύονται από snacks της Γιορτής των Νεκρών και ανάλογη μουσική.