Σύμφωνα με πολλές μελέτες, που εξετάζουν τα βακτηρίδια που βρίσκονται στα παπούτσια, δεν πρέπει να φοράμε τα παπούτσια μας μέσα στο σπίτι. Επίσης, σε πολλές χώρες είναι απαράβατος κανόνας καθαριότητας.

Η επιστήμη τονίζει ότι η βρωμιά από τα παπούτσια είναι επικίνδυνη για την υγεία μας, κυρίως αν στο σπίτι ζουν μικρά παιδιά. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον δρ.Charles Gerba του πανεπιστημίου της Αριζόνα έδειξε ότι υπάρχουν, κατά μέσο όρο, περίπου 421.000 βακτήρια στα παπούτσια μας!

Ορισμένα από αυτά είναι πολύ επικίνδυνα:

  • Escherichia coli (E.coli): Προκαλεί λοιμώξεις του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος, μηνιγγίτιδα και διαρροϊκές ασθένειες.
  • Klebsiella: Προκαλεί λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος και πνευμονία.
  • Serratia ficaria: Προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Σκέψου ότι όλα αυτά μεταφέρονται στη πάτωμα, και όχι μόνο, του σπιτιού σου.

Το E.Coli αποδείχτηκε το πιο συνηθισμένο βακτήριο στα παπούτσια. Αυτό υποδηλώνει επαφή με περιττώματα, πιθανότατα από δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες ή επαφή με ζωικά περιττώματα σε εξωτερικούς χώρους. Για αυτό, λοιπόν, πρέπει όλοι μας να βγάζουμε τα παπούτσια μας έξω από το σπίτι μας και έξω από τα σπίτια όσων επισκεπτόμαστε.

Είναι αγένεια να ζητήσεις στους καλεσμένους σου να βγάλουν τα παπούτσια τους;

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ! Εσύ βάζεις τους κανόνες στο σπίτι σου. Σύμφωνα με με τους ειδικούς επί ζητημάτων savoir vivre «Ένας επισκέπτης πρέπει να εφαρμόζει τις πρακτικές και τις συνήθειες του χώρου στον οποίο βρίσκεται.» Άρα, είναι απολύτως αποδεκτό να το ζητήσεις, εφόσον διαθέτεις καθαρές παντόφλες να τους προσφέρεις.