Δύο μέρες μετά την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, η Α21 διοργανώνει το διεθνές “Walk for freedom”. Συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου 2018 εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν σε μια πορεία που στόχο έχει την αφύπνιση και ενημέρωση του κοινού για την εμπορία ανθρώπων.  

Η εμπορία ανθρώπων (trafficking) είναι μια μορφή δουλείας και παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα βάσει του άρθρου 5 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την ατομική ακεραιότητα του θύματος. Επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων και ηλικιών, προκαλώντας βαριές βλάβες στα θύματά της που διαρκούν για ολόκληρη την ζωή τους. Πολλά θύματα δεν ταυτοποιούνται ποτέ ως θύματα εμπορίας ανθρώπων, η πράξη δεν καταγγέλλεται κι έτσι δεν δημιουργείται το κατάλληλο ιστορικό για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ, κάθε χρόνο πάνω από 27 εκατομμύρια άτομα πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων, από τα οποία το 20%, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι παιδιά ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων (80%) είναι γυναίκες και κορίτσια. Η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, σήμερα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα, αμέσως μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία όπλων. Υπολογίζεται ότι αποφέρει περίπου 25.7 δις ευρώ κάθε χρόνο εκ των οποίων τα 22.6 προέρχονται από τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Αν δεις κάτι που δεν φαίνεται φυσικό, μια βίαιη μετακίνηση, ανθρώπους με εμφανή σημάδια κακοποίησης, αν κάποιος σου ζητήσει την βοήθεια του στο δρόμο, κάλεσε στο 1109 και ένα εξειδικευμένο προσωπικό θα δεχτεί τις πληροφορίες σου και θα επικοινωνήσει με τις αρχές άμεσα.

Όσο κι αν αυτά φαντάζουν πολύ μακριά από σένα, αυτό δυστυχώς συμβαίνει γύρω μας κάθε μέρα. Γι’αυτό, η Α21 δεν μένει μόνο στις συμβολικές πορείες διαμαρτυρίας και ενημέρωσης. Σε συνεργασία με άλλους φορείς, δημιούργησε Ελληνική γραμμή πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων: 1109.

Μην ανησυχείς μήπως εκτεθείς! Η ανωνυμία σου προστατεύεται. Η γραμμή λειτουργεί με τα πιο σύγχρονα μέσα, και είναι στη διάθεσή σου 24 ώρες την ημέρα.

Το “Walk For Freedom” γίνεται το Σάββατο 20 Οκτωβρίου. Ώρα: 5.00μ.μ.