Γυναίκα. Ον ευαίσθητο, ραγίζει εύκολα αλλά ποτέ δε σπάει. Μαζεύει τις πληγές της και τις κάνει δύναμη. Γυναίκα, πάνω απ’ όλα άνθρωπος -το ωραίο φύλο. Αδελφή, μάνα, κόρη, γιαγιά, ιδιότητες πολλές, όμως, παράλληλα και μοναδικές. Ποιος να το αρνηθεί;

Μια μάνα τους γέννησε όλους. Ποιος βεβηλώνει την τιμή μιας μάνας; Ανίερη στάση κι αδικαιολόγητη. Όσες υποτιθέμενες δικαιολογίες κι αν αναμείξεις, είσαι εκτεθειμένος, γυμνός κι άοπλος.

Καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με πραγματικότητες οι οποίες για κάποιους άλλους είναι δύσκολες, σκληρές κι ανείπωτες. Όμως, πάντα εκείνος που κρυφοκοιτάζει από την κλειδαρότρυπα, εκείνος που ζει με ασφάλεια, δεν είναι ο εκτεθειμένος. Δεν είναι εκείνος που πονάει, που η ψυχή του βιάζεται, που η καρδούλα του αιμορραγεί και υπομένει συνεχώς τέτοιες απάνθρωπες καταστάσεις. Εκεί έξω υπάρχουν πολλοί θύτες και πολλά θύματα. Τα καλημερίζουμε κάθε πρωί, τα κάνουμε παρέα, είμαστε συνάδελφοι, συγγενείς, γείτονες. Κι εμείς ή εθελοτυφλούμε ή δε γνωρίζουμε γιατί το θύμα φοβάται να μιλήσει, να αποδεχτεί ή να παραδεχτεί όσα του συμβαίνουν. Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός εκείνων των ανθρώπων, όχι ο θύτης.

Οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν την σωματική δύναμη των ανδρών, όμως, κατέχουν την ψυχική.

Γυναίκες ήρωες που κουβαλούν στην πλάτη τους τα βάρη μιας οικογένειας. Όμως, δε μιλάνε για χάρη της, για χάρη των παιδιών και της φήμης. Γιατί ζούμε στην Ελλάδα και δυστυχώς, στη χώρα μας η γυναίκα είναι δούλα και κυρά. Πρέπει να υπηρετεί και να σέβεται όπως το στραβάδι τον στρατηγό.

Γίνονται θυσία οι γυναίκες κι ας ζούμε εν έτι 2018 κι ας έχει εξελιχθεί τόσο πολύ το φεμινιστικό κίνημα, κι ας γνωρίζουμε όλοι ποια είναι τα δικαιώματα όλων των γυναικών του κόσμου, κι ας υπάρχουν τόσες υπηρεσίες και προγράμματα που μπορούμε να απευθυνθούμε, που πολεμούν για την εξάλειψη και τον αφανισμό της χειραγώγησης και της βίας. Έχουμε μείνει δεκάδες χρόνια πίσω κι ας είμαστε γενιά της τεχνολογίας.

Γυναίκες δίπλα μας καθημερινά πονούν, υποφέρουν.

Και το γεγονός αυτό, είναι πολύ λεπτό κι ευαίσθητο. Όμως, πρέπει να σηκώσουν ανάστημα για να σωθούν από τον πάτο της κόλασης. Έχεις φανταστεί ποτέ πως μπορεί να είναι η ζωή μιας τέτοιας γυναίκας; Ενημερώσου γιατί αύριο μπορεί να είσαι εσύ η επόμενη, η κολλητή σου, η αδελφή σου. Έχεις σκεφτεί ποτέ πως κοιμάται τα βράδια  μια γυναίκα που βασανίζεται από τον ίδιο της τον άνδρα, που ξυλοκοπείται, που βιάζεται; Σκέψου πως εκείνη η γυναίκα δε ζει αληθινά κι ας χτυπάει ακόμη η καρδιά της.

Θυμήσου πόση δήθεν ανδρειοσύνη κυκλοφορεί γύρω σου και προστατέψου, προστάτεψε. Μίλα! Προστακτική. Μίλα γιατί η ζωή είναι όμορφη στην πραγματικότητα κι έχεις το δικαίωμα να ζεις με ασφάλεια, να κοιμάσαι ήσυχη ή ήσυχος τα βράδια. Ήσυχη εσύ που υπέφερες και ήσυχος εσύ που μίλησες για κάποια που υποφέρει και σώθηκε.

Είναι όμορφη η ζωή κι ας μας ταπώνει πολλές φορές κι ας μας αδικεί, όμως, πρέπει να απολαμβάνεις χωρίς πληγές και τραύματα εσωτερικά ή εξωτερικά κάθε στιγμή που σου προσφέρεται. Κινήσου ενάντια στους βίαιους κι άνανδρους  ανθρώπους για να σωθείς, για να σώσεις κι άλλους σαν εσένα.

Γιατί το τέρας δε γίνεται πρίγκιπας, μονάχα στα παραμύθια. Το τέρας παραμένει τέρας κι είναι δίπλα σου, απέναντι σου, στο κρεβάτι σου κάθε βράδυ.

Κυνήγα το και σκότωσέ το, η ψυχή σου, η συνείδηση σου θα δικαιωθούν. Μίλα, Φώναξε! Μην μένεις σιωπηλή.

Τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης: 15900 «τηλεφωνική γραμμή SOS για τη βία κατά των γυναικών», 210-5244657 «Ξενώνας για τις κακοποιημένες γυναίκες».

Αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μικέ
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου