Το smokey look είναι ένα στυλ μακιγιάζ που παραμένει πάντα στην μόδα και ταιριάζει στις περισσότερες γυναίκες, χαρίζοντας υπέροχα τονισμένο βλέμμα, γεμάτο μυστήριο…

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και θυμηθούμε τις ταινίες του βωβού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1920, πρωταγωνιστικό ρόλο στο μακιγιάζ των γυναικών είχε η χλωμή επιδερμίδα, τα λεπτά φρύδια, τα σκουρόχρωμα, σχεδόν μουτζουρωμένα μάτια με μαύρες και γκρι σκιές στο επάνω και στο κάτω βλέφαρο. Τα χείλη βάφονταν σε σκουρόχρωμες βυσσινί και μπορντώ αποχρώσεις, πάντα καλοσχηματισμένα σε σχήμα καρδιάς.

Μπορούμε να πούμε πως η συγκεκριμένη δεκαετία ήταν σταθμός, γι’ αυτό το νέο για την εποχή look, που διάνυσε τις δεκαετίες, διατηρήθηκε και υιοθετήθηκε από πολλούς image makers και make up artists, εξελίσσοντας το σε διάφορες παραλλαγές που υπάρχουν σήμερα. Έτσι ακριβώς, έφτασε στις μέρες μας αυτό το αγαπημένο make up trend, το οποίο φαίνεται να μην «ξεθωριάζει» με το πέρασμα των χρόνων.

Όταν ακούμε την έκφραση «smokey eyes», μας έρχεται στο μυαλό, έντονα τονισμένα μάτια με μαύρη σκιά, τόσο έντονα, που αρμόζει κυρίως σε νυχτερινές εξόδους και εμφανίσεις. Αυτό είναι φορές που «τρομάζει» πολλές γυναίκες, γιατί νομίζουν ότι δεν ταιριάζει στο στυλ και στην προσωπικότητα τους.

Είναι όμως πραγματικά έτσι; Η απάντηση είναι όχι.

Το smokey look, όπως προαναφέρθηκε, έχει πολλές παραλλαγές σε τεχνικές και χρώματα στις μέρες μας. Το παν είναι τεχνική και όχι χρώμα, όπως έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μας. Στην σημερινή εποχή μπορεί να γίνει σε πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς, βάση του στυλ που θέλουμε να δημιουργήσουμε, την προσωπικότητα που θέλουμε να υποστηρίξουμε, την περίπτωση και την εποχή.

Τα βασικά βήματα του «διάσημου» γατίσιου look είναι τα εξής:

1) Ξεκινάμε απλώνοντας την βάση make up και το concealer σε τόση ποσότητα, ώστε να εξαφανίσουμε τα σημάδια κούρασης.

2) Μετά, τοποθετούμε την σκιά ματιών φροντίζοντας να φτάσει μέχρι το κόκκαλο του βλεφάρου (κάτω από το φρύδι). Μ’ αυτό τον τρόπο, αφήνουμε ένα διάστημα μεταξύ σκιάς και φρυδιών για να «μεγαλώσει» η απόσταση μεταξύ τους και για να φαίνεται εντονότερο το μακιγιάζ.

3) Μ’ ένα μαύρο μολύβι κάνουμε το περίγραμμα του άνω και κάτω βλεφάρου και στη συνέχεια το «σβήνουμε» απαλά, ώστε να μοιάζει μουτζουρωμένο, αποφεύγοντας έτσι, την «σκληρή» γράμμωση του μολυβιού (μην ξεχνάτε ότι θέλουμε τα μάτια να φαίνονται «καπνιστά» = smokey). Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με μια μπατονέτα. Για πιο έντονο αποτέλεσμα, συνίσταται η χρήση της ίδιας σκιάς στο κάτω βλέφαρο.

4) Ολοκληρώνοντας το μακιγιάζ στα μάτια, απλώνουμε μια «γενναιόδωρη» δόση μαύρης (κατά προτίμηση) μάσκαρας.

5) Για τα χείλη προτιμάμε «ήσυχους» χρωματικούς τόνους, όπως nude-μπεζ, ροζ-μπεζ, ή ακόμα και τελείως άχρωμα μ’ ένα γυαλιστερό gloss.

Άλλα χρώματα σκιών (εκτός απ’ το μαύρο) που ταιριάζουν τέλεια με την τεχνική smokey:

  • Γκρι: Μια εναλλακτική λύση γι’ όσες δεν προτιμούν το μαύρο χρώμα είναι το γκρι, από σκούρο μέχρι πολύ ανοιχτό μεταλλικό.
  • Μπλε: Ήρθε φέτος να αντικαταστήσει το κλασικό μαύρο και έγινε το 2ο αγαπημένο χρώμα προτίμησης στο smokey look.
  • Μωβ: Tο αγαπημενο μας μωβ, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλές και είναι τάση των τελευταίων χρόνων.
  • Πράσινο: Το πράσινο χρώμα είναι μια πολύ διαφορετική άποψη στο smokey look για όσες θέλουν κάτι διαφορετικό. Μπορείτε να «παίξετε» σε αποχρώσεις του λαδί για τις πιο συντηρητικές μέχρι και έντονο σμαραγδί για πιο εκκεντρικές εμφανίσεις.
  • Καφέ: To καφέ είναι ένα safe-γήινο χρώμα που μπορεί να βγει πολύ γλυκό και συνάμα εντυπωσιακό για ένα «ζεστό» βλέμμα γεμάτο μυστήριο.

*Extra tip: Το επιτυχημένο smokey look είναι στο καλό «σβήσιμο» των σκιών. Αυτό που δεν πρέπει να διακρίνεται είναι από που ξεκινάει η σκιά και που τελειώνει και αυτό ακριβώς είναι που το κάνει μυστηριώδες.