Ο γάμος συνιστά την τελετουργική κορύφωση μίας ερωτικής διαπροσωπικής σχέσης. Στο σύγχρονο γίγνεσθαι, δε θεωρείται πάντοτε απαραίτητος. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που προτιμούν να μένουν μαζί δίχως να έχουν δεσμευτεί επίσημα ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ενώ αρκετά εξ αυτών προβαίνουν σε σχετικά νομικά συμβόλαια. Επίσης δεν είναι απαραίτητα ετεροφυλοφιλικός, αφού και ορισμένα ομοφυλόφιλα ζευγάρια στη χώρα μας έχουν προβεί στην πραγματοποίηση του εν λόγω μυστηρίου προκειμένου να επισημοποιήσουν και μεταξύ τους αλλά και προς την κοινωνία τη σχέση τους.

Όπως και να έχει αυτό που επέρχεται μετά τη μέρα του γάμου και του ταξιδιού του μέλιτος είναι ο έγγαμος βίος. Βλέπουμε συνεχώς ζευγάρια να καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισαν να παντρευτούν με τον / τη συγκεκριμένο / -η σύντροφο και βιάζονται να χωρίσουν προκειμένου να απελευθερωθούν από τη φυλακή αυτή. Βλέπουμε όμως και παντρεμένα ζευγάρια να αισθάνονται τόσο τυχερά που έχουν ο ένας τον άλλον που εύχονται να μην υπήρχαν άλλα προβλήματα ανάμεσά τους (λόγου χάρη θέματα υγείας, οικονομική στενότητα κ.λπ.) έτσι ώστε να μπορούσαν να βίωναν στο έπακρο όλα αυτά τα θετικά που τους έχουν προσφερθεί στα πλαίσια της έγγαμης ζωής τους. Είναι εκείνα τα παντρεμένα ζευγάρια που υποστηρίζουν πως ο γάμος είναι σαν το παλιό καλό κρασί· όσο παλιώνει τόσο καλύτερο γίνεται!

Ποιο είναι το μυστικό για μία υγιή σχέση, για έναν ευτυχισμένο και με διάρκεια στο χρόνο γάμο;

1: Οι από κοινού δραστηριότητες

Είναι πολύ βασικό ένα παντρεμένο ζευγάρι να συνεχίσει να κάνει πράγματα από κοινού, όπως άλλωστε έκανε και πριν παντρευτεί, όταν ήταν μέσα στα μέλια και των πρώτο έρωτα. Μπορείτε να πηγαίνετε μαζί στον κινηματογράφο και το θέατρο, σε μέρη που και οι δύο αγαπάτε, σε μέρη στα οποία αναζωογονείστε, ξεφύγετε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και αναζωπυρώνετε εν τέλει τη σχέση σας με το σύντροφό σας. Μη βλέπετε ο καθένας κι από ένα διαφορετικό πρόγραμμα σε διαφορετικές τηλεοράσεις, αλλά να παρακολουθείτε τηλεόραση μαζί όσο πιο συχνά γίνεται, ακόμη κι αν είτε σε εσάς είτε στο σύζυγό σας δεν αρέσουν πάντοτε τα ίδια προγράμματα. Να χαλαρώνετε μαζί στο μπαλκόνι σας με τη συνοδεία της αγαπημένης σας μουσικής και του ποτού που σας αρέσει. Όσο κουραστική και επιφορτισμένη κι αν είναι η μέρα σας με δουλειές, καθήκοντα και υποχρεώσεις να φροντίζετε να γευματίζετε μαζί και να συζητάτε την ώρα του τραπεζιού για την ημέρα σας, για τα προβλήματά σας, για τα όμορφα συναισθήματά σας και για τις νέες ιδέες που έχετε. Ακόμα και ο εποικοδομητικός διάλογος μπορεί να θεωρεί ως μία δραστηριότητα που κάθε ευτυχισμένο ζευγάρι μετέρχεται κατά κόρον.

2: Η ιδιωτικότητα – ο προσωπικός χώρος και χρόνος

Το ότι είστε παντρεμένοι κι επομένως ζείτε στο ίδιο σπίτι δε σημαίνει ότι ο καθένας δεν πρέπει να διαθέτει και το δικό του χώρο και χρόνο ακόμη και μέσα σε αυτό. Μπορεί ο προσωπικός χώρος του συζύγου σας να είναι ένα δικό του δωμάτιο, για παράδειγμα το γραφείο του ένα μέρος όπου εσείς αρμόζει να μην το ενοχλείτε ούτε να του… «μπαστακώνεστε» όποτε βλέπετε ότι επιθυμεί να μείνει μόνος. Μπορεί από την άλλη ο προσωπικός σας χρόνος να είναι αυτός που περνάτε παρακολουθώντας κάθε απόγευμα μία ώρα την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά ή διαβάζοντας ένα βιβλίο, ένας χρόνος που αφιερώνετε εσείς για εσάς και κατά τον οποίο ο σύντροφός σας αρμόζει να μη σας ενοχλεί. Εννοείται πως αυτή η ιδιωτικότητα δεν περιορίζεται μόνο στα πλαίσια του σπιτιού σας, αλλά επεκτείνεται κι εκτός αυτού. Μιλάμε, δηλαδή, για τη βόλτα που μπορεί να θέλει ο αγαπημένος σας να πηγαίνει με τους φίλους του χωρίς εσάς, αλλά και για το γυμναστήριο στο οποίο μπορεί αν θέλετε εσείς να πηγαίνετε χωρίς εκείνον. Συνεπώς, η πρώτη και η δεύτερη συμβουλή επιβάλλεται να συνδυάζονται ομαλά, «ειρηνικά» και, σε κάθε περίπτωση, με μέτρο έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μία υγιής και αρμονική έγγαμη ζωή.

3: Περί… συμβιβασμού

Δεν υφίσταται σχέση οποιασδήποτε μορφής – πόσο μάλλον ερωτικής – ανάμεσα σε δύο άτομα εάν δε γίνονται αμφοτερόπλευροι, αμοιβαίοι δηλαδή, συμβιβασμοί και υποχωρήσεις. Κάθε άνθρωπος είναι λίγο ή πολύ διαφορετικός από κάθε άλλον, γι’ αυτό κι όταν μένουν μαζί, ζουν μαζί, περνούν τη ζωή τους μαζί, είναι αναπόφευκτο να μην εμφανίζονται σημεία όπου θα φτάνουν σε διαφωνίες ή και τσακωμούς. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως λογικό, θεωρείται δεδομένο εκ των προτέρων, ενώ συγχρόνως αποτελεί ένδειξη υγείας στη σχέση αν σκεφτούμε ότι η απουσία διαφωνιών και καβγάδων θα ισοδυναμούσε με ένδειξη αδιαφορίας τουλάχιστον από την πλευρά του ενός. Ωστόσο, αυτό που είναι μείζονος σημασίας και που αποτελεί μία από τις βασικότερες συμβουλές για παντρεμένα ζευγάρια που μοιραζόμαστε μαζί σας στο παρόν άρθρο είναι ο συμβιβασμός και η υποχώρηση. Είναι άκρως εσφαλμένο και καθόλου βοηθητικό σε έναν γάμο ο ένας ή και οι δύο να εμμένουν συνεχώς στη θέση και στην άποψή τους και να μην υποχωρούν, να μην συμβιβάζονται με κάτι λιγότερο από αυτό που θέλουν ή που τους αρέσει, να μην «ακούν» κατά συνέπεια τα «θέλω» και τις ανάγκες του άλλου. Αντίθετα, όταν οι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις πραγματοποιούνται και από τα δύο μέλη της σχέσης, τότε ναι, το εν λόγω ζευγάρι μπορεί να είναι χαρούμενο, μπορεί να ζει ευτυχισμένο στα πλαίσια του γάμου του, μπορεί να συμβιώνει αρμονικά με το ταίρι του.

4: Η ερωτική ζωή

Μία ερωτική διαπροσωπική σχέση εμπεριέχει εξ ορισμού τον έρωτα. Έναν έρωτα που λαμβάνει δύο μορφές: πρώτον το συναίσθημα αγάπης και πάθους που γεννάται ανάμεσα στα δύο άτομα της σχέσης και δεύτερον την ερωτική / σεξουαλική επαφή μεταξύ τους. Στρέφοντας την προσοχή μας σε αυτό το δεύτερο κομμάτι που φαίνεται να ανησυχεί πολλές και πολλούς στο γάμο τους, αρκεί να επισημάνουμε το εξής και εσείς να το βάλετε καλά στο κεφάλι σας: υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν και μάλιστα ένθερμα ότι η επανάληψη καταντάει το σεξ τετριμμένο, προβλέψιμο εκ των προτέρων κι άρα βαρετό. Κάτι, όμως, αγνοούν. Το ότι η επανάληψη είναι αυτή που συμβάλλει στο να βελτιωθεί ή ακόμα και να βελτιστοποιηθεί κάτι έτσι ώστε να γίνεται ολοένα και καλύτερο, ολοένα και πιο ευχάριστο και για τους δύο. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό καθ’ όλη τη διάρκεια του έγγαμου βίου σας να φροντίζετε την ερωτική ζωή με το σύντροφό σας όπως ακριβώς της ταιριάζει.

5: Η προσωπική φροντίδα & η παραμέληση

Η φροντίδα και η περιποίηση του καθενός είναι εξαιρετικά σημαντική, εξ ου και η εμφάνισή της στη λίστα με τις 5 συμβουλές για παντρεμένα ζευγάρια που πηγάζουν από τον τομέα της Ψυχολογίας. Όπως και οι δύο περιποιούσασταν τον εαυτό σας, το σώμα σας, τα μαλλιά σας, την εμφάνισή σας γενικότερα, στις απαρχές της σχέσης σας, έτσι πρέπει να κάνετε και κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου σας. Ναι, μπορεί πλέον εσείς να έχετε γεννήσει και να έχει χαλαρώσει το σώμα σας κι ο αγαπημένος σας να τρέχει όλη μέρα στη δουλειά με αποτέλεσμα το βράδυ να τρώει ό,τι βρίσκει μπροστά του και να κάνει κοιλίτσα. Συζητείστε και δείτε τι μπορείτε να κάνετε από κοινού για να διορθώσετε τέτοιες καταστάσεις. Οι ασκήσεις γυμναστικής για σύσφιξη της χαλάρωσής σας και τα τάπερ με πλήρη γεύματα για τη δουλειά του είναι απλώς ενδεικτικές πρακτικές λύσεις των προαναφερθέντων θεμάτων. Συλλήβδην, όμως, μην παραμελείτε το σώμα σας, τον εαυτό σας, την καθαριότητά σας, την υγιεινή των δοντιών σας κ.ο.κ. Ποτέ δε χορταίνουμε να θαυμάζουμε αυτό που αγαπάμε! Γι’ αυτό, φροντίστε τον εαυτό σας κι όσα προαναφέραμε προκειμένου ο σύντροφός σας να θαυμάζει τη γυναίκα που έχει δίπλα του, αλλά κι εσείς να θαυμάζεται εκείνον που παραμένει όμορφος και προσεγμένος.

Και κάπως έτσι ολοκληρώνουμε το άρθρο μας με τις 5 συμβουλές για παντρεμένα ζευγάρια που μπορεί κανείς να πάρει να εντοπίσει σε βιβλία και κατάλληλα επιστημονικά άρθρα ή ακόμα και να πάρει από έναν / μία ψυχολόγο ειδικό στη θεραπεία ζευγαριού ή / και οικογένειας. Δώστε τους βάση και προσπαθήστε να τις εφαρμόζετε κι εσείς στην καθημερινότητά σας με τον σύντροφό σας!